У США навчилися "зістарювати" віскі лише за кілька днів: вражаюча технологія

11 жовтня 2020, 16:32
Читать новость на русском

Американський стартап Bespoken Spirits розробив нову технологію прискорення витримки віскі. Вона дозволяє зберігати смак напою та може стати у нагоді компаніям, які зазнали збитків через пандемію COVID-19.

Компанії вдалося залучити фінансування у розмірі 2,6 мільйона доларів. Серед її інвесторів, зокрема, є відомий бейсболіст Дерек Джетер, повідомляє Techcrunch.

До теми Як виявити підробку дорогого віскі, не відкриваючи пляшку: вчені придумали спосіб

Технологія ACTivation

Bespoken Spirits – не перша компанія, яка намагається зменшити час, необхідний для витримки віскі. Проте її власники запевнили, що вони першими об'єднали це з підходом на основі машинного навчання.

Замість того, аби поміщати спирт в діжку і просто чекати, поки природа зробить свою справу, ми використовуємо технологію ACTivation — з буквами A, C і T. Вони означають аромат, колір та смак,
– пояснив Стю Аарон, засновник компанії.

"Вона дозволяє контролювати процес та хімічні реакції. Тож нам вдається виготовити унікальний спирт преміум-якості, ми маємо можливість робити це всього лише за кілька днів, а не десятиліть", – додав він.

Цікаво! На думку розробників технології, одним із недоліків традиційного процесу старіння віскі у діжках є те, що він – марнотратний. Адже 20% напою втрачається через випаровування.

Рішення для компаній, які потерпіли через COVID-19

До того ж, за словами Аарона, чимало виробників зараз зіштовхуються з проблемами, спричиненими пандемією коронавірусу. Їм важливо вивести свій продукт на ринок якнайшвидше – саме це дозволить зробити ACTivation.


Мартін Яноусек і Стю Аарон, співзасновники компанії / Фото Bespoken Spirits

Також через пандемію у багатьох американських пивоварнях залишилося чимало простроченого пива на складах. Аби не платити комусь за те, щоб позбутися цього пива, вони можуть фактично переробити його, переганяючи його на віскі, зауважив Аарон.

"Але, на жаль, коли пивоварня переганяє пиво на віскі, це зазвичай не дуже хороший напій. І ось тут – наш вихід. Ми можемо взяти це пиво і перетворити його на віскі екстра-класу", – запевнив він.