Вчені виростили каву у лабораторії і вона нібито нічим не відрізняється від звичайної

24 вересня 2021, 06:40
Читать новость на русском

Джерело:

VTT

Фінські вчені виростили кавову масу за допомогою технології клітинного виробництва. Кажуть, що перші лабораторні зразки мають такий самий смак та запах, як і звичайна кава.

Дослідники сподіваються, що інноваційний метод стане альтернативою традиційному виробництву кави, який передбачає великі екологічні витрати. Крім того, нові шляхи не залежатимуть від умов навколишнього середовища.

Читайте також Студенти з Нідерландів розробили будинок на колесах: він використовує сонячну енергію

Попит на каву збільшує екологічні ризики

  • У всьому світі щорічно виробляють майже 10 мільярдів кілограмів кави і очікується, що попит на цей ароматний напій лише зростатиме.
  • Щоб задовольнити його, виробникам потрібно створити більше місця для вирощування кавових рослин, а це передбачає масштабне вирубування лісів для того, щоб вони могли процвітати під прямими сонячними променями.
  • Погіршує ситуацію й те, що кава дуже сприйнятлива до зміни клімату. Це означає, що у теплішому середовищі значна частина землі буде непридатною для її виробництва.

Вирощування кави у лабораторії

Команда вчених з дослідницького інституту VTT у Фінляндії, схоже, винайшла альтернативний спосіб виробництва кави, який може бути більш стійким. В його основі лежить ідея використання біотехнологій, а не традиційного землеробства.

Ці рішення мають менший водний слід і потребують менше транспорту через місцеве виробництво. Також немає сезонної залежності або потреби в пестицидах,
пояснює керівник відділу біотехнології рослин у дослідницькому інституті VTT доктор Хайко Рішер.

Для вирощування лабораторної кави використовують клітини, зібрані зі справжніх рослин, наприклад, з листя.


Справжнє листя кавової рослини / Фото VTT

Спочатку культивування клітин проводять у певному поживному середовищі, а потім їх переносять у біореактор для виробництва біомаси.


Сушена біомаса кавових клітин / Фото VTT

Вирощену каву сушать, обсмажують, після чого її можна заварювати.


Смакові та ароматні властивості лабораторної кави схожі до звичайної / Фото VTT

Але перш ніж потрапити у чашки любителів кави по всьому світу, вирощеній кавовій масі потрібно пройти регуляторне схвалення відповідними органами на різних ринках. За словами Рішера, вони хочуть об'єднатися з промисловими партнерами, щоб розробити комерційний продукт. За найбільш оптимістичним сценарієм, це станеться не раніше, ніж за 4 роки.

Дивіться відео, як фінські вчені вирощують каву у лабораторії